Projekti
    Programi
    Teatar OKO
       
             
 

Aktuelno

Oficijalni blog sa najnovijim vestima

Međunarodni dan pozorišta

Obeležavanje Evropske nedelje protiv rasne diskriminacije

Mi moramo biti promena
koju želimo videti u svetu

Srbija ZONA NENASILJA

Mladi u akciji 2009

 

Međunarodni dan pozorišta

 

 

U subotu, 27.03.2010. u Petoj beogradskoj gimnaziji celog dana proslavljamo ovaj divni dan slaveći igru, saradnju i umetnost!

Poruka Džudi Denč za Medjunarodni dan pozorišta 27.mart 2010

Poruku za Svetski dan pozorišta - 27. mart, ove godine je napisala slavna britanska glumica Džudi Denč, a Medjunarodni teatarski institit prosledio je tekst ustanovama širom sveta, uklučujući Sterijino pozorje koje zastupa naš teatar na medjunarodnoj sceni.

"Pozorište je izvor zabave i inspiracije, ono ima mogućnost ujedinjavanja brojnih različitih kultura i naroda celoga sveta. Ali pozorište je i više od toga i pruža mogućnosti za obrazovanje i informisanje", istakla je Denč u poruci koja se po tradiciji čita 27. marta uoči izvodjenja predstava u celom svetu.

Ona je ukazala da "pozorište može da nas nasmeje, rasplače, ali trebalo bi i da nas natera na razmišljanje i promišljanje"

Podsećajući da se "pozorište dešava širom sveta i to ne samo u tradicionalnom pozorišnom okruženju", jer predstava može da se igra i u malom afričkom selu, u podnožju planine u Jermeniji, na ostrvcu u Tihom okeanu, Denč je primetila da su potrebni samo prostor i publika. 

Prema njenom mišljenju, mada je Svetski dan pozorišta zvanično 27. mart, "po mnogo čemu, svaki dan trebalo bi da se smatra danom pozorišta, jer imamo odgovornost da nastavimo tradiciju zabavljanja, obrazovanja i prosvećivanja naše publike, bez koje ne bismo postojali". 

Dejm Džudi Denč je ugledna pozorišna, filmska i televizijska glumica. Dobitnica je Oskara, nosilac Ordena Britanske imperije. Aktivna je u nevladinoj organizaciji Survival International. 

Njenu poruku sa engleskog na srpski prevela je Dušana Todorović.

 
 
   
         
    O nama     Aktivnosti    Aktuelno    Galerija    Prijatelji    Kontakt